Thursday, April 9, 2009

SUDAH SURATAN TAKDIR

Citer satu

Lewat petang semalam, bos panggil. Arahannya untuk mokcik menghadiri mesyuarat di hq Putrajaya. Hmnn...rasanya untuk tahun ini mokcik tak ada peluang lagi nak menghadiri kursus atau diarahkan menghadiri mesyuarat di luar Terengganu. So, this will be my first trip to Putrajaya this year and first time i will be leaving baby Hadi with cik abe eversince my mama went back to Sabah.

Hari ini cuba mendapatkan penerbangan terakhir pada 12/4. Malangnya penuh. Waiting list pun penuh juga. Yang ada kosong jam 10 pagi...hmn...sudah suratan takdir, kena bertolak awal ke KLIA. Kelam kabut hari ini memaklumkan pihak2 untuk menangguhkan mesyuarat menyelesaikan masalah rakyat jelata hari ahad ini.

Citer dua

Mokcik bertolak balik ke rumah dalam pukul 6 petang. Kali ini kena ambil baby Hadi dari rumah baby sitter. Cik abe ada urusan di sekolah. Lepas maghrib baru balik katanya. Tiba ajer depan rumah adik ipar, ( mokcik singgah untuk pick up Aini dan Azza), MIL memaklumkan jiran depan rumah mokcik meninggal petang itu.

Malamnya FIL singgah di rumah dalam perjalanan balik dari surau. FIL bercerita, jiran yang meninggal tersebut pada pukul 3 petang telah pergi ke pasar membeli buah duku. Tiba di rumah, arwah sambil berehat2 menikmati buah duku tersebut tiba2 berasa tidak sedap badan lalu dikejarkan ke hospital. Sampai di hospital, arwah disahkan meninggaal dunia. Dalam pukul 5 petang van jenazah sampai di rumah arwah menghantar jenazah. Memang ramai yang terkejut dengan pemergian mengejut arwah.

Sudah suratan takdir, ajalnya sudah tiba. Al Fatihah untuk Arwah, semoga rohnya dicucuri rahmat.

Citer ketiga

Sedari pagi tadi mokcik ada mesyuarat. Alhamdullillah dapat diselesaikan. Selesai satu mesyuarat, terpaksa ambilaalih satu mesyuarat lain yang sepatutnya bos handle. Bos tersangkut dengan kes di mahkamah yang belum start2 lagi walaupun jam sudah menunjukkan jam 11.30 pagi. Anyhow, mokcik dengan bantuan seorang lagi pegawai berjaya juga handle mesyuarat tersebut. Ia berakhir jam 1.15 tengahari. Mokcik order lunch di kafeteria.

Bos balik court jam 1.30, sempat la join kami untuk lunch. Lepas lunch terus sambung diskusi dengan bos berkenaan kes tadi...jam 3.45 petang baru settle. Rushing untuk solat zohor dan settlekan beberapa perkara since ahad mokcik tak masuk ofis dah.

By the time mokcik finish this entry, feel soooo tired oredi. Mata macam nak terlelap pulak dah...wokey la kena kemas meja nie dulu sebelum balik...have a nice weekend everbody..

13 comments:

  1. sibuknya dia..hehe,buleh ler kita dating lagi yer.

    ReplyDelete
  2. azwa

    tak tahulah kan.. macam kebetulan aje.. semakin hampir, sudah berlaku dan selepas peralihan kuasa ni.. gomen servant busy sesangat...

    ReplyDelete
  3. wah mokcik tukar langsir baru....nak sambut easter monday ye?...hahaa

    ReplyDelete
  4. salam azwa,

    hrp2 azwa sihat seisi keluarga ya :). maaflah mmg tak dan nak jengah blog kengkawan.

    saya check email baru perasan komen azwa kat blog saya tu ada :). ingat nak balas melalui email aje kat azwa, tp tak de pulak alamat email. pasal jus tu boleh call or sms saya di 019-6153670..yg D Hatiku tu untuk seisi keluarga. Ada yang terbaru UntukMu Puteri, khusus utk isteri, bahan2nya sama mcm D Hatiku tp ada tambahan manjakani..yg ni saya tak smpt masukkan dlm blog lagi.. :)

    ReplyDelete
  5. Hmmm...sibuknya...

    Senangnya jiran tu meninggal ye..

    ReplyDelete
  6. AJAL DAN MAUT DITANGAN TUHAN. TAPI ADAKAH KITA SEBENARNYA SUDAH BENAR-BENAR BERSEDIA MENGADAPNYA.

    ReplyDelete
  7. cerita 1..mokcik masih kat putrajaya/tganu.

    cerita 2..jiran tu dpt juga mkn buah duku. inalillah

    cerita 3.. wah2 lunch dgn bos. lelaki ke?

    p/s: cantik rumah baru.

    ReplyDelete
  8. sibuk-sibuk pun masih sempat cat rumah ye :)

    sibuk sungguh :)

    ReplyDelete
  9. salam kak azwa

    busynya kak azwa... tapi bila busy tak terasa waktu berlalu kan...

    ReplyDelete
  10. bizi betul kak... sama la kita... cuma sas tambah satu lagi, malasss... keskeskes... bizi tapi malas, bole?

    ReplyDelete
  11. Irfa,

    Dapat jugak kita dating ek..terima kasih sudi menghantar sampai ke pintu masuk hehehe

    Zar,

    dah abis peralihan kuasa pun still sibuk...huhuhuhu

    Kak elle,

    sejak tak duduk Sabah dah lupa dah ada Good Friday ihikss..

    Kaklong,

    Wah..trimas la atas respon tentang jus itteww...nanti mokcik koling2 kaklong ek.

    Kak anie,

    Ya mudahnya pakcik tu meninggal semoga rohnya dicucuri rahmat hendaknya.

    Mama Danish,

    betul tu...kita tak tahu bila giliran kita..mari kita sesama berdoa agar kepergian kita dalam iman.

    Zue,

    Mokcik baru balik semalam.

    Sesekali lunch dengan bos..lelaki tapi bukan kami berdua ajer hehehe..dengan ramai officer lain daaa...

    terima kasih...klik sekali terjumpa rumah nie terus berkenan hehe

    Ummi,

    Bila dah penat tu, dekat2 nak balik, sempat la jugak belek2 cat rumah hehehe

    Minnie,

    betul tu..bila bizi tak terasa masa cepat betul berlalu

    Sas,

    hahaha...sama kes la tu...bizi tapi malas hehehe

    ReplyDelete
  12. salam


    kerja kerja gak

    tapi


    kesihatan kena jaga

    ReplyDelete