Thursday, April 16, 2009

SHOPPING, MEETING, DATING AND NEGOTIATING

SHOPPING

Mokcik selamat tiba di KLIA pada jam lebihkurang 11 pagi hari ahad 12/4. Terus check in di hotel R*side*ce dalam U*i*en itteww...oklah cuma biliknya macam asrama pulak hehehe. Tapi breakfastnya boleh tahan dan layanan kakitangan hotel memang baik. About 3 oclock, my friend called she'll come and pick me up to go shopping wherever i wanna go...wah bestnya. We went to alam*nda, but there's nothing much there. They decided to drop me at SoGo yang kebetulan ada sale. Last day katanya.

It was raining quite heavily but luckily traffic was not that heavy. We reached SoGo at about 6.45 pm. My friend drop me there since she has to send the husband to the bus station. Lagipun dia tak risau sangat katanya kerana bila balik, mokcik bleh naik LRT dari SoGo hingga ke Sen*ul T*mur yang mana rumah dia betul2 berdepan dengan last station kat sana.

So, i shopped at SoGo...luckily tak la ramai orang sampai tak larat nak berebut dan beratur masa membayar. Mokcik ambil kesempatan membeli kemeja dan seluar slack untuk cik abe. Of coz baju untuk Hadi pun terbeli jugak, meriah juga sale kat bahagian kanak2. Sadly bahagian ladies takde yang berkenan dihati, so takde la membeli apa2 untuk diri sendirik huhuhu. Around 9 o'clock mokcik selamat sampai di rumah kawan dan tumpang tidur kat sana.

MEETING

Early morning 13/4/2009, mokcik bertolak balik ke hotel since my friend nak gi kerja. Naik LRT lagik from Sentul Timur ke Bandar Tasik Selatan. From BTS naik komuter ke Serdang and from there took a taxi to the hotel. Sempat makan breakfast and up to my room. Since it's still early, mokcik sempat melelapkan mata for about two hours. About 12 pm, mokcik check out menuju ke Putrajaya for the meeting. Meeting which was supposedly in the morning was adjourned to 2.30 pm.

However, meeting started at 3 pm and ended when? Ouchh...no wonder boss doesnt want to attend and opted to attend another meeting instead in Terengganu...gaduh2 dalam meeting, kena bambu lagik...it ended at nearly 10 pm. I miss my 7.45 pm flight and have to call a few hotels. Entah apa yang sibuk sangat ya, hari itu semua hotel yang within my entitlement di Putrajaya semuanya fully booked...at last, mokcik called my friend. Dia pulak ingat m0kcik nak kabor dah sampai Terengganu, rope2nya masih kat Putrajaya. Malam tu mokcik sekali lagi menumpang tido rumah dia. A friend from the same meeting sent me to my friend house...maklum la nak naik LRT risau jugak huhuhu.

DATING

Malam selepas meeting ittew, i was soooo tired...tido betul2 lena. I woke up at 5.30 am dan bersiap2 sebab kawan kena gi kerja awal. Mokcik seperti hari sebelumnya naik LRT hingga ke BTS. Di BTS naik KLIA Transit hingga ke KLIA. Flight pukul 2.50 petang. Mokcik tiba awal, dalam pukul 10 pagi. Penat meeting semalam belum hilang. Mata terlalu berat untuk dibuka. Mokcik pun melepakkan diri di surau. Lebihkurang jam 1, baru la melapurkan diri kepada pegawai imigresen hehehe...

Sempat jugak la berdating dengan Irfa yang sudi menemani mokcik hingga ke gate pelepasan di hujung donia ittewww ihiksss...thanks Irfa.


Flight delay dalam 20 minit. Sementara menunggu, mata mulai mengantuk. Mokcik terpandang seseorang yang dengan selambanya membaringkan dirinya di luar bilik menunggu...hehehe...selamba jer omputih nie kan..

NEGOTIATING

Arrived home safely around 4 pm...Sampai jer kat rumah dapat phone call dari pejabat. Ada loyer insist nak buat meeting esok paginya. Mokcik pun bersetuju la memandangkan kes2 tu akan disebut pada 16/4.

kalau mesyuarat menyelesaikan masalah rakyat jelata yang lalu2 memang mencabar juga...yang ini lagii mencabar. Surprisingly, the lawyer was very well mannered and well prepared. Yang bermasalah adalah klien2nya...maklumla klien2 semuanya yang kayo rayo dan berpelajaran. Tapi sepanjang2 mokcik handle mesyuarat ini kali pertama kami digelar 'BODOH'...oleh orang2 yang educated katanya...

Mokcik dah immune dah...nak bergaduh pun takder gunanya...biarlah diselesaikan secara professional. Mokcik pun masih penat, so malas nak cakap banyak. Biarla mereka menyuarakan ketidakpuashatian mereka. Biarla mahkamah memutuskan. Mokcik dan jabatan2 berkenaan dah lakukan bahagian tugas masing2...jika tiada penyelesaian, jalan terakhir serahkan kepada mahkamah untuk penentuan. Kalah menang itu sudah jadi adat biasa. Kalau mokcik ambil berat sangat kata2 yang keluar dari mulut2 orang yang educated2 semenya itu, nanti tak lena tidur jadinya. Kerja ini tidak boleh terlalu beremosi...kena keras hati, kerana keputusan kita tidak selalunya akan memuaskan hati semua pihak.

Bagi mokcik, di mahkamah...kalah bukan bermakna salah, menang bukan bermakna benar..semuanya bergantung kepada kebolehan masing2 untuk meyakinkan mahkamah bahawa hujahan kita benar.

Wah panjang lebar citer mokcik ye...penat orang nak membacanya hehehe. Anyway, wiken nie cik abe kena gi berkhemah di Sekayu...tak bestnya wiken tanpa cik abe huhuhu (sebab mokcik kena melayan karenah anak2 sorang2 huhuhuhu)

17 comments:

  1. Sibuknya mokcik.. nasib baik sempat sopping di SOGO kan.. hehehhe

    ReplyDelete
  2. weekend ini pun , encik abah outstation di kl hingga ahad, isnin hingga jumaat di langkawi

    the worst part, ummi ada join PLKN, mengajar kat sana, seminggu start dari ahad hingga jumaat.

    anak-anak pagi-pagi lagi kena hantar pergi rumah baby sitter, ummi berulang alik dari sauk ke ipoh

    aduhai penat bila fikirkan... tapi nak buat camna "berkhidmat untuk negara"

    kita dua orang ni agaknya memang bercakap banyak, sekali buat entry berjela-jela panjang

    ummi ada di kl dari 10 hingga 12 april, tiap-tiap malam keje ummi ke sogo dan jalan TAR, shopping

    nasib baik azwa tak ada masa tu, kalau tak jenuhlah kita set date untuk dating :)

    ReplyDelete
  3. Wah...sungguh penat dan letih..tak larat rasanya kalau saya ditempat yang sama, tapi kalau dah terpaksa, kenalah juga yer..bak kata ummi berkhidmat utk negara...last 2 week Dato' SFC jabatan saya bagi talk kat kami 9 orang ni, katanya tak kisah kalah atau menang dia tetap tido lena...asalkan dah buat yang terbaik....tapi tulah nak 'berlawan' dengan lawyer yang sakit jiwa nya...tu tak kira kerenah saksi..sabar jerlah...

    ReplyDelete
  4. dah sampai SOGO dokek dah kat opis zino tu hehe

    ReplyDelete
  5. Zar,

    kalau tak dapat info pasal sale dari kawan itteww melepas mokcik sale kat SOGO hehehe

    Ummi,

    haiya...tak tahu u ada kat kl taim tu...klu tidak harus, memang tatap usha masa untuk dating ihikss..

    takper berkhidmat untuk negara...tapi jauhnya ke Sauk tu ek..ulang alik lagik...tambah selim melim la ummi nanti..alahaii

    wah cik abah ke langkawi lagi kerr...sibuk bebenor cik abah itteww yerr...bleh la bawa balik buah tangan lagik dari sana hehehe

    hehehe...mula2 takder idea, bila dah start panjang berjela plak entry huhuhu

    Salwa,

    Sejak mokcik ditukarkan ke bahagian sivil, aman sikit donia..takder la tensen memanjang macam masa buat kes jenayah dulu. Dato' SFC Salwa tu memang baik orangnya...a fighter tu hehehe. Azwa terhutang budi padanya.

    dealing dengan loyer yang terlebih arrogant memang memenatkan, tambah lagi kalau saksi turn turtle..haru biru juga dibuatnya...saborr jer laa

    Zino,

    dah dekat dengan SoGo tu mudah la kalau ada sale ek...turun ofis jer dah sampai SoGo hehehe

    Zara,

    sesekali bila bizi, bizi sesangat, bila free..free sesangat hehehe

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. wah pjgnya citer akak.mintak jd peg imigrisen dah bertahun isi borang kat online spa8 tp x dapat,
    dapat jg pegawai imigresen x bertauliah pun jdlah yer..

    ReplyDelete
  8. Irfa,

    Tak aper laa..jadik pegawai imigresen tak bertauliah pun kira ok dah...

    panjang berjela citer mokcik kali nie hehehe

    ReplyDelete
  9. ahaha, me yg mengong - maksu katernyerrr..

    ReplyDelete
  10. en_me,

    tumpang gelak juga..konfius nieh hehehe..

    ReplyDelete
  11. wow! dahsyat jugak ya!

    tak tercapai akalku ;p

    ReplyDelete
  12. Mak su,

    tak tercapai akalku juga nieh.. :)

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Tumpang iklan....

    Come and visit us at http://eazyshop2u.blogspot.com for a good quality, branded and affordable children clothing.

    TQ...

    ReplyDelete
  14. Mokcik azwa sibuk sekali sekarang ye...selalu aje turun KL...

    ReplyDelete
  15. Ani,

    iklan baju budak2 ker?

    Kak anie,

    sesekali jer kak, tapi lepas nie azwa akan kena dok sana pulak...huhuhu

    ReplyDelete