Tuesday, February 25, 2014

BIARKAN GAMBAR BERCERITA..


Salam dan selamat sejahtera kenkawan.

Pagi ini berkesempatan menjenguk blog. Namun cuma sempat memuat naik gambar2 ini sahaja. Nanti bila ada masa senggang Azwa akan update blog ini..




Muaz, masa baru lahir 18 bulan yang lalu






Muaz beberapa hari selepas menyambut hari ulang tahun kelahiran yang pertama


Sebelum ini Azwa pasang baby carseatnya di depan sebelah pemandu.. pagi- pagi masa nak ke taska, kadang2 ambil gambar dia..


kadang-kadang ada kawan2 tumpang kereta. Agak leceh nak mengalihkan dan memasang semula  car seat ini..akhirnya Azwa cuba pasang di tempat duduk belakang sebelah kiri. Nampaknya, Muaz tak banyak karenah, elok jer dia duduk dalam car seat tu. Sekali sekala bila Azwa menoleh kearahnya, dia memberikan senyuman manisnya hehehe 


Hari sabtu dua minggu lepas, 15 Februari 2014. Kawan sekelas masa di kampus dulu mengadakan majlis Reunion kecil2an...sebelum itu pada 14 Januari 2014 Reunion besar2an kami telah adakan di Kelang. Kali ini, mungkin kerana masih dalam suasana CNY, tak ramai yang datang. Kami cuma 12 orang sahaja. Namun, sangat meriah dan puas bersembang dari jam 1 hingga 5 petang. Makanan yang disajikan juga memang tersangat istimewa dan sedapppppppp sangat sangat...

Lihatlah udang ni...

Nasi minyak beras panjang yang teramat sedap. Kari kepala ikan yang istimewa, gulai kambing dan acar..udang itu nak makan dua tiga ekor pun boleh... namun Azwa cuma berani makan dua ekor jer. Tu pun kongsi dengan anak2..takut BP naik hehehe


Ini pula kari atau gulai ketam..sedap sedap
Air yang dihidangkan air nanas. Dan selain buah2an, dihidangkan juga ais krim sorbet ini dalam kulit buah..yang ini perisa nanas dalam kulit nanas


Yang ini ais krim kelapa dalam tempurung kelapa

Terima kasih pada rakan kami itu. Lain kali belanja kami makan lagi ya...hehehhe

Oh ya. Venue makan2 ini ialah di Restoran Tom Yam Kung di Presint Diplomatik (15) Putrajaya. Bersetentang dengan Restoran Darus Salam, dekat area MYDIN Putrajaya.


Untuk pengetahuan bersama...semoga memberi manfaat kepada kawan2



Walau macammana pun elok belajar dengan guru yang boleh dipercayai

Dah kenyang..sedap nak tidur hehehe

Ok kenkawan..itu ajerlah update terkini dari Azwa. Semoga kita berjumpa lagi...jaga diri dan tingkatkan iman kita (macam Ustaz kat radio la pulak hehehe)

Friday, February 14, 2014

MISI MENCARI JELI KELAPA



Salam dan selamat sejahtera kenkawan...

cuaca panas panas nie teringin pulak nak makan Jeli Kelapa..

1 paket agar-agar serbuk 10 gm
2.6 liter air kelapa
gula ikut sedap rasa
daun pandan buat menambah keharuman jeli

Cara membikinnya:

Masak air, gula dengan agar2 hingga mendidih. Masukkan isi kelapa yang diparut dalam bekas. Tuangkan campuran agar2, air kelapa dan gula tadi. Sejukkan..simpan dalam peti sejuk..enak dimakan sejuk2..slurrppp

opss..jgn lupa baca Bismillah dahulu ya..


gambar jeli kelapa ehsan dari blog rumahkusyurgaku08.blogspot.com

Tuesday, February 11, 2014

SKEMA KATA MEREKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera kenkawan..(ada lagi ker kawan datang melawat pondok yang jarang2 kena update ini hehehe)

Tu dia..skema sangatlah tajuk entry hari ini kan kan kan..

Agaknya sama dengan penampilan Mokcik sejak bertukar pejabat juga agaknya. *wink*. Baru2 ini Mokcik bertemu dengan bekas anak buah semasa di pejabat lama dan komen mereka..

"Lawa tudung puan..." [ dengan nada sinis disitu hehehe]
"Skema betul la pakaian puan sekarang" 

"Sapa tu?"
"Itukan puan Mokcik Azwa.."
"Hampir tak kenal.."
"Maklumlah..sekarangkan dia Tim...toot..toot..toot.."

"Puan saya risaulah.."
"Kenapa"
"Tak apa ker kami ni tak pakai tudung Jabatan?"
"Selagi bos tak tegur ok kot.. tapi kalau ke Bangunan baru lebih elok pakai..*wink*"

Hah..itulah dia..sejak berpindah Bahagian, bertukar boss, penampilan setiap hari isnin memang kena skema..kena ikut arahan boss. Pakai tudung Jabatan, walaupun, Mokcik tak reti nak melilit bagai dah tudung sutera yang licin nie. Mujur ada inner magic yang memudahkan pemakaian tudung Jabatan hehehe..*sempat tolong promote untuk Irfa..*


Dah lama tak tepek gambar Muaz..dah makin besar anak Umi ni


Di Bahagian asal dulu, bossnya tak strict dan tak kesah langsung kalau kami ni pakai tudung Jabatan atau tidak. Dia sendiri gelak tengok Mokcik memakai tudung Jabatan setiap isnin. Bagi pegawai lelaki mudah sikit..cuma kena pakai tie Jabatan jer. 

Walaubagaimanapun, am not against pakai tudung Jabatan nie pun. Tapi kalau boleh pihak Kelab Jabatan prihatin la sikit. Bila keluarkan tudung tu ambil kira keperluan dan kemudahan ahli2nya...tudung tu dah la dari jenis kain licin, kecik pulak tu. Some of them yang kreatif sikit, bawa ke tailor dan minta jahitkan awning..senang nak pakai. tapi still pendek dan kalau ikut standard Cik abe "Masih tak menepati syariat" gitu. 


Ini pula gambar Hadi beri makan Rusa ker seladang ni kat Taman Buaya Tuaran Sabah

Bagi Mokcik, yang kaler coklat jer Mokcik selalu pakai sebab yang itu yang paling mudah nak pakai dan selesa serta ukurannya agak besar dan boleh diadjustkan.

Sebab tu bekas anak buah kata penampilan mokcik sekarang dah skema..hahahaha..dolu2, mana pernah pakai tudung Jabatan ni. Malah nak ngelat pakai batik setiap khamis pun masing2 mengaku ada kes pada hari tersebut [ kalau ada kes kena pakai black and white kan kan kan]..La nie..setiap kali ada mesyuarat, terutama melibatkan boss, Mokcik selesa berbaju batik hehehe..

apapun..yang penting kerja tetap jalan dan aurat tetap terjaga..jangan datang kerja tak berpakaian, sudah. Hah yang itu memang sah2 kena hantar ke Hospital Bahagia :)


Penampilan Yours Truly terkini yang dikatakan sangatlah skema oleh bekas anak buah Mokcik :)
p/s..boleh juga digunakan untuk iklan hasil pemakaian inner magic hehehe 
   
Oklah semua..have a nice day kenkawan..nak sambung kerja pulak dah ...

Thursday, February 6, 2014

LIF ROSAK?? OMG!!

Salam and selamat sejahtera kenkawan.

Hope all are well. Forgive this mokcik for being unable to update my pondok soonest.  Been busy attending meetings, catching deadlines and balik kampung!

The week before Chinese New Year, our office was broken into. Must have been inside job coz no apparent evidence of any broken windows nor doors were found. All doors to each floor usually will be locked and only the Polis bantuan at the security counter hold the keys. These thieves obviously were only looking for money for all the laptops were left untouched. Only money were missing. I curse the robbers or thieves or whatever they were called! They made our life difficult. The aftermath of the incident saw that security been tighten in the office and we have to lock our room even if we need to go to the toilet! The basement door is lock exactly at 6.30 pm, now. This is very troublesome to us coz we parked our car at the basement. The more troublesome it will be if one has to carry our James Bond bag with us, coz now we have to use the stairs to go to the basement..

Being so used to going back late, yesterday i absentmindedly entered the lift and pressed B1 to go to the basement. I was quite taken aback when the lift refused to open when it reached B1. I quickly pressed 1 and the lift went up to First floor. The door opened, and i quickly went out. I entered the second lift and pressed B1..same thing happened. Trying to compose myself, i pressed 3 and the lift went up to the Third Floor. I went out and was about to enter the third lift when suddenly a colleague of mine came out of the lift. Confused, he said " I thought i pressed B1". I said, "Yes, i have tried these two lifts but it wouldn't open at B1!". "Let's try this on.", he said. He was carrying with him the James Bond bag.

Once again, it happened! the door refused to open at B1. Both of us looked at each other, perplexed. Suddenly my colleauge look at his watch and said, " Ohh..now i remembered, the basement door is locked after 6.30 pm!"  Haiyaaaa...

I pressed 1 and the lift went up. Both of us went out of the lift and used the stairs. I tak apa sebab jalan berlenggang tak bawa beg. My colleague la kesian, coz he has to angkat his James Bond bag turun tangga!
Memang menyusahkan, but we have to live with it!

Ok..itu sahaja update kali ini..wishing all of you a wonderful day!





Wednesday, February 5, 2014