Friday, October 12, 2007

Tuesday, October 9, 2007

Thursday, October 4, 2007

MOKCIK STRESS

Tuesday, October 2, 2007

HARI MACAM2 HARI....

3 orang power rangers ngan sorang
kawan dorang tengah mandi
manda kat Pulau Pangkor



Aman dan Aini berposing kat sungai

dekat rumah mak Azwa

Sepatutnya entry ini Azwa masukkan semalam. Semalam adalah Hari Lahir Aman yang ke 11. Aman adalah anak no. dua Azwa. Rasa macam baru ajer semalam mengalami kesakitan melahirkan Aman...dia ni ambik masa skett kuar sebab lilitan kepala dia besar skett hehehe... Antara ramai2 anak Azwa dia ni memang ada perangai pelik skett masa kecik2 dulu. Dia paling manja dengan Azwa sehingga kalau Azwa bangun tengah malam pi toilet dan dia terjaga sama, dia akan bangun dan baring depan pintu toilet sampai Azwa keluar ihikss...adakala tu sampai tertidur depan toilet. Kalau nak buat susu pulak, dia nak Azwa ajer yang buatkan...kalau abah dia buat...dia tak mo...kena buat semula, dan buang susu yang abah dia dah buat tu. Tapi menurut asben Azwa dia cuma buat perangai pelik dia ni kalau Azwa ada kat rumah, kalau Azwa pi outstation, takde pulak dia buat perangai.

Sampai la ni memang masih ada lagi saki baki perangai pelik dia yang tertinggal...kalau taim angin tak elok dia sampai...memang kena banyak2 bersabar untuk menanganinya. Sungguhpun begitu Aman ni kalau pandai ambil hatinya antara yang paling rajin berbanding adik beradiknya yang lain. Kalau Azwa minta tolong dia basuh kain ker, buat susu adik dia ker...semua dibuatnya tanpa banyak soal. Kalau si Ucop abang sulungnya tu...kena buat sesuatu mula la panjang muncungnya hehehe...

Anyway...Selamat Hari Lahir untuk Aman, semoga akan menjadi anak yang beramal soleh dan orang yang berguna pada agama, bangsa dan negara serta taat kepada perintah Allah dan RasulNya. Ummi doakan kesejahteraan dan kejayaan Aman di dunia dan akhirat. Aminnn.

Perkara kedua yang penting berlaku semalam adalah akhirnya kehadiran boss no. 2 yang dinantikan. Dah dua kali kami dapat boss no. 1 pompuan...kali ni dapat lelaki. Boss no. 2 pulak all these while lelaki, kali ni dapat pulak lady boss. Kebetulan beza service Azwa ngan dia tak ler jauh sangat...so kira batch2 Azwa juga la boss nie. Memang Azwa dah kenal dia sejak 1992 lagi .. . dan rasanya tiada masalah untuk berkerjasama dengan dia. Alhamdulillah dengan kehadiran dia, ringan lah bebanan Azwa kerana kini tugas admin boleh Azwa lepaskan...tak perlu nak peningkan kepala fikir masalah2 pegawai dan staff lagi...yahooo... Bagaimanapun fail2 warisan yang masih belum selesai sejak peninggalan boos lama masih lagi perlu Azwa selesaikan. Tak pe..insyaAllah sebelum raya nie Azwa bereskan.

Alhamdulillah, dah masuk 20 hari kita berpuasa...setakat ini berjaya berpuasa penuh. Anak2 kecuali anak dara dua orang tu semuanya setakat ini belum pernah ponteng puasa lagik. Azwa memang rasa bertuah kerana anak2 takde masalah nak bangun bersahur dan mungkin itu membantu mereka dapat bertahan hingga ke petang. Cuma nak disiplinkan mereka lepas sahur tu mengaji ker atau sekurang2nya tengok Kalamullah kat TV3 tu. Ni idak...peh sahur memang depa tak tidur tapi nengok kartun pulak...kena leter dua tiga kali baru ler nak dengar hehehe.
Sahur hari ni, nasi putih ngan sup daging, ikan rebus seekor dan telur masin dua biji di belah empat. Still kena train depa untuk makan kurma...setakat ini Asan ajer yang nak makan kurma...itupun kena beli kurma safia Yusof tayoob sebab dia lembut dan manis.

Raya tahun nie bagi Azwa amat sederhana kerana tak balik beraya ke Terengganu. Kali ni beraya kat Ipoh ajer...dan tak ambik cuti raya pun. Baju raya asben dan anak2 awal2 lagi Azwa dah belikan. Untuk Azwa sendiri sehelai pong tak beli atau tempah kali nie...pakai ajer la baju tahun lepas yang ditempah tapi belum pernah pakai pun...jadik la kan...InsyaAllah raya ke lima atau enam mak Azwa akan datang dari Sabah bersama2 ngan adik Azwa ke Ipoh...memang tak sabar menunggu mak datang. Kesian kat mak mertua, tapi atas sebab2 yang tak dapat dielakkan memang tak bleh nak travel jejauh kali nie hehehehe. Lagi pun dah 4 tahun berturut2 Azwa beraya kat 'Ganu...so asben pun tak bleh nak komplen. InsyaAllah cuti sekolah nanti baru kami balik ke 'Ganu.

Marilah kita sama-sama menghidupkan 10 malam-malam terakhir Ramadan ini dengan amalan2 yang bisa menjadi bekalan kita di kemudian hari kelak...