Tuesday, February 5, 2013

SUNRISE @ MASJID PUTRA

Salam and greetings to all my dearest cyber friends...

Last few weeks my dearest Cik Abe bought us bicycles...ohoho..secara tersirat nak menggalakkan isterinya ini untuk bersenamlah tu agaknya hahaha..

Anyway, Alhamdulillah Mokcik has not lost the skill acquired a very very very many moons before and surprised myself when i can still steadily ride the bicycle.. hahaha.. My two daughters were so delighted that their mom can actually ride a bicycle and it has become a routine since for them to practically drag me out of bed every weekend to go cycling.

One fine morning, i decided to bring along my camera and these below are the product of my amateur photography skill hahaha..


Berbasikal melewati Kelab Tasik. Ini di bawah Jambatan...




Sunrise @ Masjid Putra.. 

Sunrise @ Masjid Putra


On the way back, i took this..by this time matahari sudah naik..
 


The same day around 6 pm, once again we went cycling at the same route. This time i used my Blackberry to shoot this view.. 


sunset @ Masjid Putra



Sunset @ Masjid Putra

Last, but not least.. Baby Muaz sound asleep. Dah nak masuk 6 months in a few more days. Muaz dah pandai meniarap, tidur pun dah mengiring dah sekarang ni..

OK kenkawan..gotta go now.

Take care all and here's wishing you a wonderful and fruitful day ahead..

22 comments:

  1. bagaslah tu..ada juga xtvt mengeluarkan peluh ;)
    bila nak jumpa muaz ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsayaAllah kalau ada jodoh pertemuan dapatlah berjumpa nanti hehee..

      Delete
  2. assalam azwa..seronok la..dapat xtvt sihat..secara berhemah tu en.suami azwa nak suruh bersenam he he.
    geramnya tengok baby muaz..comel betul.bila la nak dapat jumpa muaz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Kak Erna.. syukur juga motivasi nak berbasikal masih kuat setakat ini heheh..kalau tak sayang duit jer beli basikal tu.

      Itulah main hari makin montel Muaz ni hahaha

      Delete
  3. Azwa... do you know that kakak lost cycling skills and only noticed last year when abang bought bicycle for adik. Itulah rugi... ingat masa cuti sekolah nak belajar tapi tak berkesempatan sebab bapak dah duduk dgn kakak (my auntie aka step-mother passed away).

    Syokk tengok Muaz lena. Tengoklah tangan gebus dia tu - geram:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakzakie..boleh hilang ke skill berbasikal tu kak?? aduhaii..mujur azwa masih boleh berbasikal walaupun dah bertahun2 tak mengayuhnya hehehe..

      Muaz sejak mula boleh makan ni bertambah gebus hehehe

      Delete
  4. dah besar muaz :)

    camera baru ke? cantik gambar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muaz dah nak masuk 7 bulan dah Ummi..

      kamera lama, kamera biasa2 jer yang otomatik punya bukan dslr pun ni hehehe

      thank you..pemandangan di tepi tasik depan rumah azwa memang cantik..

      Delete
  5. Azwa best nya idea release tension. Berbasikal memang good exercise. Sambil berbasikal bolih practice photography. Cantik gambar2 tu. Keep the minat and be happy always.Cepat nya masa berlalu ya Baby pun dah masuk 6 months jap aje.ni ada pantun kit dari Uncle....LOL

    Kayuh kat sana kayuh kat sini,
    Pi mai pi mai dok tang tu lagi
    Jangan sampai tak laju lagi.
    Modai cik abe dah keluar banyak ni!

    Lawak2 je Azwa,Uncle and Aunty selalu jugak cycling kat jalan depan umah aje,ikut cucu Adib.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAlam Uncle Al...

      Adoii..something wrong with the internet connection la..tadi dah tulis panjang2 siap ada pantun2 lagi..bila klik publish semuanya hilang. interestingly, it happened only when am replying to Uncle and Lee's comments..

      so have to switch to internet explorer from google chrome..baru boleh poosting komen hehehe..

      Itulah Uncle, anak2 azwa pun komplen.."umi ni asyik2 nak tangkap gambar. kan semalam dah tangkap dah gambar masjid tu.." hahaha

      Actually mokcik trying to capture from different angle and different setting..tapi anak2 biasala tak sabar sebab nak berbasikal pun asyik2 kena stop bila mokcik nak tangkap gambar hehehe

      pagi pagi jom berbasikal
      sambil-sambil mengambil gambar
      seronok beramai2 kayuh basikal
      eratkan hubungan jangan hambar

      hehehe..Uncle lagi best boleh cycling dengan aunty Ina dan adib...mesti seronok layan cucu kan Uncle.

      Have a great day ahead uncle.

      Delete
  6. Replies
    1. Memang seronok dapat bersenam sambil menikmati pemandangan sekitar tasik..

      thank you bertandang ke sini ya ..do come again

      Delete
  7. MUAZ DAH BESARRRRR!!

    nak copy gambar lagi, boleh? hehehe
    nak bewanak lagi tak boleh, pinjam anak org jer la hahah
    boleh tak Azwa?

    psst Azwa...akak pun dh hilang skill berbasikal la..camner tuh? agaknya sebab asyik kayuh senduk dlm kuali jer tak? hadeiii....

    CIUM UNTUK MUAZ YA!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Queenie..

      Alahai..dari sehari ke sehari dok tangguh nak hantar gambar Muaz..

      minta mahap sorry teramat
      mokcik dah tua asyik lupa hehehe

      ayooo..ni ada kes hilang skill berbasikal gak nie..betul la agaknya tu sis..asyik berkayuh guna kuali hehehe.. boleh asah lagi skill tu agaknya hehehe

      Delete
  8. oops! akak suka tengok gambar awan tuh! timekasih kongsi gambar ya Azwa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis..thanks..nanti azwa hantar gambar Muaz ya..

      Delete
  9. Bestnya kayuh basikal. Saya suka! Tapi sekarang jarang dah kayuh. Nak kuar sensorang tak berani. Nak juga kena tunggu obek balik kerja baru boleh keluar tapi masa tu dah malam dah. Hahahahhaaa....kayuh slow2 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Saya..azwa pun selalunya keluar berkayuh dengan anak2, atau dengan cik abe..tak pernah lagik keluar sorang2 hehehe takut jugak walaupun area berbasikal tu kira tempat yang selamat, tapi tak rugi berhati2 kan..

      Delete
  10. Hi dear Azwa
    wow, I love all the pics especially of the little angel..a 6-month old baby time they all paling adorable kan.
    Congrats on your new exercise routine... killing a few birds with one stone.. burn fatties, spend quality time with them kiddos, see pemandangan, take pics, fresh air..ohhh the list could go on..

    Have fun...hugs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Angie..ni gambar2 yang diambil dengan kamera biasa ngan hp ja Angie..amatur la kiranya nie..hehehe

      yeah..trying to exercise sambil ambil gambar sunrise dan sunset near the tasek..nice view lagi hehe

      Delete
  11. Hello Mokcik, how you doin'? Just dropped by say hello. Mokcik, where is this Masjid Putra?
    And I am impressed your camera VS Hitamberry both the pics spectacular.
    In fact if you didn't mention it, can't tell any difference.
    Wow! H/p cameras are good. I don't own a h/p so not be knowing about this, ha ha.

    Glad to read of your cycling prowess. Our friend in Penang Makcikkantin pun go cycling. Must be the current or latest trend.
    I have not ridden on a bicycle...Holy Smoke, da lupa bila. But sama juga like dancing the Tango...long time too....but I guess I won't tangkap katak or need medical attention given a bicycle to ride.
    Anyway, not in our present weather. As I type this we experiencing a -23'c frigid cold.
    And very icy roads, itu chari pasal. Ha ha.
    Have a great week, Mokcik. Hugs to baby.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Lee..second time typing my answer to your comment. Couldnt get thru using chrome. Have to switch to Internet explorer pulak.

      Thanl you for the kind words and compliment Lee. Am using kamera murah2 saja to capture this view. The blackberry too, so far has not dissapoint me. Both produce good quality and clear picture, but depends on the lighting too. Of late, i have a new hobby, that is taking photographs of sunset and sunrise..hehehe

      hahaha..glad that i have not lost my cycling skills..now that every weekend we went cycling, my skill slowly improves..hahaha..wah must have been very long time la Lee tak sentuh basikal tu, tapi mesti tak lupa juga skill tu. it will come naturally once you get hold of a bicycle, just like Tango i guess.. hehehe

      Wah it must be very cold over there, better not go out and try cycling at that weather nanti jadi beku pulak hhahaha..
      Have a great day ahead Lee.

      Delete