Salam kenkawan. Been away from blogging for quite sometimes, though still managed to go 'meronda-ronda' other friends' blogs hehehe.
Last weekend, the menu for the family was chicken ...soup, tomyam, masak kicap, masak merah..hehehe. My children not so fond of fish, except ikan keli and ikan tilapia goreng. Lagipun ikan memang agak mahal harganya sekarang. Ayam pun mahal jugak...kalau dibandingkan harga barang2 keperluan di Putrajaya dengan di luar kawasannya, memang sesak nafas dan sesak poket dibuatnya..huhuhu...*oxygen* *oxygen*..tolong nurse Betty hehehe.. Ini menu kegemaran anak2... lain orang lain caranya. Cara masak Ayam Masak Merah ini diturunkan oleh MIL terchenta. Mudah dan ringkas, sesuwai dengan selera Mokcik yang nak simple, cepat dan sedap...yum yum...
|
Ayam berserta bawang merah, halia dan belacan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk. Masukkan cili boh sekalik dengan air yg mencukupi. |
|
Masukkan garam dan serbuk perisa kalau mahu |
|
Sedikit gula |
|
Tambah sedikit asam jawa untuk seimbangkan rasa masam manis pedas. Bila air sudah agak kering, tambahkan sedikit minyak masak. Kacau dan biarkan hingga agak kering. |
|
|
|
Masak biar hingga kering atau ikut selera masing-masing...kalau family Mokcik , sengaja dibiarkan kuah berlebihan sedikit sebab itu kegemaran anak2 hehehe |
|
Hadi memang suka makan ayam masak merah yang Ummi masak...yummy...hehehhe |
|
Selingan sajork.... |
|
Tapi lauk paling sedap...hmnnn...ikan pekasam makan dengan nasi panas2......superlicious!! [gambar ihsan dari google] |
|
|
Have a nice day all...
rajinyerr makk.. ehehe
ReplyDeleteazwa..memang lain ni..minyak masak masuk kemudian..
ReplyDeletemesti sedap nikan..
M.Azwa,
ReplyDeleteUncle Al pasal makan2 ni kurang ikit,leave it Auntie to handle,pujuk aje dapat best punya menu, tapi pasal baca tengok tangan di gambar masakan memang expert,a lot can be reveal from a person's hand especially bila tengah letak garam ke, gula ke,lagi banyak bolih di baca.Nak hantar findings to orang Toronto nama sifu Lee AND Sweet Marie,gotta go now nak buat bahan lecture kat OWC hari khamis malam jumaat berkat tu tajuk isteri taat suami setia? hehehehehe.jangan mara nanti cepat tua.salam dari Uncle AL MAL.
Hi Mokcik, I cannot but express myself, HOLY SMOKE! I love this two dishes. Kalau you jemput saya datang makan, da gurantee tiga pingan nasi I buat magic, I lichin kan, ha ha ha.
ReplyDeleteI love that ikan goreng and your presentation with chili merah, hijau, that limau harimau sure sedap best!
Never knew lawyers can cook too, ha ha ha.
You have fun, be cool, see you in court.
Lee.
ps, Mokcik, you seen that movie, 'A few good men'?
And if you can, try get the DVD, 'Madam X'.
Both court case movies, and 'to kill a mockingbird'.
Get 'Madam X'....you'll love tis one.
en_me...sesekali mode rajin menjelma hehehe
ReplyDeleteKak Erna..memang lain. Masa mula2 tengok MIL masak, rasa pelik. Bila dah cuba..rasa sama juga dgn yg bawangnya ditumis dahulu.. sesekali ikut cara MIL masak seronok gak hehehe
ReplyDeleteSalam Al.. amboi sampai siap baca gerakan tangan sambil memasak ya hahaha..
ReplyDeletetajuk tu saja buat gempak jer, maklum la tengah heboh dgn kelab tu sekarang. Tapi rasanya, baca entry Lee pun sudah mencukupi untuk dapat "ilmu" lepas tu praktikkan lah hahaha.. however, it takes two to tango..so kalau isteri 'taat' bagai nak rak pun, belum tentu suami setia kan kan kan..
ok itu finding jangan lupa share sama Marie ngan mokcik ya.. hahha
Lee...Morning..
ReplyDeleteAyam masak merah, my children's favorite dish. that's why kena ada dalam menu seminggu at least twice masak this dish. Itu ikan pekasam memang sedap makan dengan nasi panas2 kan Lee...sampai boleh lupa MIL lalu kat belakang hahaha
Oh that pic of ikan pekasam was taken from the internet la Lee. Selalunya tak sempat nak present lawa2 macam tu dah licin dibedal masuk perut hahaha..
I really enjoyed watching those movies you've mentioned. Anything about court, cerita misteri, thriller ker memang i suka..
have a nice day Lee.
hai mokcik azwa...saya pun cam Lee lah..dah meleleh air liur tengok ikan pekasam tu...sedap killer tullah...and pasangan paling ideal mmg dgn nasi panas-panas lah...
ReplyDeleteyelah mokcik, sempat u masak2 between court house and home house ye...I pun sempat jugaklah dlm sibuk2 siapkan minit Uncle Al punya lecture tu...banyak sibuk betullah skrg ni...
See u
M.Azwa,askum,ni nak bagi sikit aje my findings based on the picture of the tangan di gambar,hehehehehehe,bukan bomoh aau tukang tilik tau tapi belajar kit2 aje dari (s)experience maaf terrrr tpe s pulak pas tu tak pandai erase hehehehehehe,anywaybythewayalltheway tangan pertama yg masukkan garam memegang sudu putih memakai 3 jari yang dua lagi jari di susun rapat untuk backup, melambangkan se orang yang tulus dan ikhlas dalam membuat apa2 tak kira di pejabat atau di rumah kalau cakap englund perfectionist, tegas tapi tertib,taat dan setia tapi jangan di perdaya walau sekali pun susah nak dapat kerpercayaan lagi tapi kalau ada keikhlasan ada harapan tuk di maafkan,gambar tangan kedua memegang sudu kuning dengan dua jari di als dengan jari telunjuk di kuatkan dengan jari2 lain menunjukkan a good support for the family maksud macam selalu bolih di harap untuk ahli keluarga yang terdekat dan apabila membuat decision adalah firm and on solid grounds.Tu lah dia findings dari uncle AL,bila larut malam eh salah salah nama lagu PRamlee plak hahaha maksud uncle apabila baca gambar tangan di n3 kali ni.The findings will be fowarded to Lee of toronto and Sweet Marie for futher vetting before sending to KJHI and OWC,ahahahaa take care and Salam dari Uncle AL MAL.
ReplyDeletetajuk tak sama dengan entry yang kat dalam,
ReplyDeletebatrisya pun suka ayam masak merah yang baby sitter masak, ummi pun kena belajar apa yang baby sitter masukkan sampai anak ummi boleh makan nasi 3 pinggan sehari :)
Salam Marie,
ReplyDeletepekasam memang menawan selera walaupun keharuman dia sungguh menusuk kalbu kan hahaha.. Sapa2 nak pi hala ke Gerik tu boleh la kirim singgah di Tasek Raban.. good quality ikan pekasam..now am drooling sudah.. hahaha
Marie, kadang2 bukan hari2 pi court, lagi pun nak jimat belanja la kalau dok Putrajaya ni. I dah lama tak pi Alamanda tu. Gerun takut terover bajet...paling kuat i pi pun Mydin la hehe.. so masak2 yang sempoi2 la yg tak ambil masa panjang punya.
resepi cendol dah ada dah ker?? hehehe ke r masih sibuk catit minit mesy untuk Al hahaha..
take care ya
Salam Al...waduh waduh... tu dia noo.. hasil pembacaan dari cara-cara memegang sudu semasa memasak hahaha.. i can see Al dengan Lee mesti ada banyak idea nak sembang dengan SYTs suatu waktu dahulu hehehe
ReplyDeleteMarie pun dah pening dah tu tak tahu nak catit apa dalam minit utk present kat KJHI hehehe
take care too Al..
Ummi...tajuk memang saja bagi gempak sikit walaupun takde kaitan dengan entry hehehe
ReplyDeletehadoii..walaupun suka tengok anak2 makan tapi kalau dah makan bertambah2 kenkadang risau juga hehehe.. my son pun selalu cakap, 'ummi ygang salah sebab masak sedap2' bila kena tegur makan bertambah2 hehehe
Anonymous said...ingat kembali masa kecik2 dulu..saya punya ayam atau ikan masak merah adalah kesukaan adik2..
ReplyDeletebukan pakai cili giling cuma cili boh tu jer.mungkin masa kecik2 susah nak dapat makanan sedap so dapat makan ikan masak merah (lebih kurang ikan goreng cili)tu pun dah sedap sangat
la tu..
IRFA
wah...pengsan jap baca telahan/tilikan Uncle Al..terus scroll ke atas nak tgk demo camne kedudukan tangan M.azwa...bukan apa, sbb nak make sure, kalau nanti terletak gambar tangan kat blog saya ke nanti, kena makesure tangan cam tu jugak..sambil2 goyang2 gelang mami jarum ..ha ha ha..yelah, dah join MLC kan, hubby dah belajar manja-manja kan..nak lah gelang mami jarum...tak gitu...ha haha
ReplyDeleteIrfa,
ReplyDeleteAik ingatkan anon mana tadi hehehe...
ramai orang suka makan ayam masak merah ni kan..macam2 versi ada. Akak pun belajar dari MIL dan pilih versi paling senang nak masak yang ini hehehe..
Marie...alahai..lain benor rasa kena address as M.Azwa hahaha.. panggil Azwa cukup la. Akak pun boleh sebab rasanya kalau sambut besday sudah tentu2nya lilin kek mokcik lagi banyak daripada kek Marie hahaha..
ReplyDeleteMokcik pun tak terfikir pulak sampai kesitu ..kalau tahu tu, mesti mokcik dah siap pakai cincin, rantai , gelang tangan segala masa nak masak tu baru ambil gambar hahahaha..
slm kenai mokcik azwa..mekasih sudi ke happy cooking time..nak ikan pekasam tu...lama tak mkn..macam nk follow sini ye ,cari tak jumpa la..
ReplyDeleteAzwa,ingat tersalah rumah tadi,rupa2 nya rumah betul cuma dah renovate jadi 5 star hahahaha,very impressed cantik sekali.Betul lah bacaan Uncle tentang Azwa ni being a perfectionist,tu baru tengok tangan dan jari aje,hehehehehe keep it up,OK nak gi checkout Marie cian dia banyak kerja nak siap minutes mesyuarat OWC,KJHI&MLC nak bagi Lee jadi Patron LOL,SALAMS DARI AL MAL.
ReplyDeleteSalam Ida..
ReplyDeleteSelamat datang dan arigato gozaimas [betul ker ni hehehe] sebab sudi menyambut salam perkenalan.
Ikan pekasam tu memang mabeles kan.. kat Jepun tak jumpe ker?
Tempat nak follo tu mokcik pun kurang faham..nanti mokcik tengok2 dan godek2 lagi ya..
Salam Al,
ReplyDeleteSuka hati Al suka renovation rumah baru ini hahaha..tengok tu dah terjangkit ikut stail Lee dah pula hahaha
nanti kena minta Marie tunjuk gambar jari jemari dia tengah catit minit pehtu Al boleh bagi finding pulak hahaha...
have a nice day Al.
Hi Mokcik, your blog da tukar lain sekarang....macham Sahara desert, ha ha.
ReplyDeleteVery nice....road very straight, lari lagu ta'masuk longkang if look at SYT ha ha, only get stuck in the sand.
How you doin'?
You have a nice day.
Lee.
Assalam Mcik Azwa
ReplyDeleteSedap tu ayam masak merah... I like.
Arini mwana lunch simple sangat2 ..nasi panas2, ikan goreng, sayur campur dgn sambal belacan yg ditumbuk oleh anak bujang mama. perggghh...podeh and sodap.
http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/06/kena-senaman-banyak2dah-baik-dah.html
Blog nurqaseh dah okey dah.
Hello Lee,
ReplyDeletehahaha... actually looking for other template designs but somehow i couldn't find it. Got lost and stuck in the sand, that's why i ended up with this one hahaha..
just came back from a Mediation course last saturday..very interesting course conducted by a retired judge from Utah, US.
Have a nice day Lee.
Mamawana, salam.
ReplyDeleteOh ya, ramai orang suka ayam masak merah ya.. lunch mamawana tu pun apa kurangnya..semuanya mengecurkan...yummyyy...
take care Mamawana.
Azwa,kindly explain apa tu course,adakah sama dgn OWC/KJHI/MLC yang Uncle AL buat demo,tu pun ada mediation macam Azwa attend tu,ni retired judge dari Utah USA ni macam nak rampas territory tak?hahahahahaha,Sweet Mary kindly investigate and sent report to Lee of Toronto to buat apa tu kajian complete with power point presentation,jangan mara Azwa nanti lekas er.. er.. apa tu lupa pulak ahahahahaha. salam dari Uncle AL.
ReplyDeleteSalam Al,
ReplyDeletehehehe...unfortunately the mediation course was nothing like the OWC/KJHI/MLC. However, i think that course is most beneficial in settling divorce cases out of court. Tapi kalau semua sudah mendapat ijazah daripada 'ceramah' conducted by Al kat kelab tu, mungkin lawyer2 kes cerai boleh jadi bankrap coz semua husband dah jadi 'setia' sebab isteri2 semua 'taat2' belaka hahahaha...
Ya lorr, no idea why that particular Judge, though his presentation is not bad la but we in Malaysia do have people yang dah expert dalam mediation untuk conduct such a case. I bet, bayaran yang dia terima dalam mengendalikan kursus ini mencukupi untuk menyara hidup selama setahun..
jangan marah2 nanti nampak muda sentiasa hahaha...
Salam Mokcik...memang lain cara masak merah tu ye.. akak selalunya goreng ayam dulu...pastu tumis bahan2 yang lain...hehehe
ReplyDeleteNak cuba lah nanti sebab nampak ringkas dan mudah
Salam Kak Anie,
ReplyDeleteSaya dulu pun, ikut resepi ayam masak merah, kena goreng ayam dulu. Bila tengok MIL masak macam ni, terus mokcik praktikkan sampai sekarang sebab simple dan mudah. ayam pun lembut tak keras macam kena goreng tu. Kalau suka, boleh dikecilkan api dan masak hingga kuahnya kering.. kadang2 kalau nak tambah sayur, MIL boh kacang peas beberapa minit sebelum tutup api.
Versi MIl juga tak bubuh belacan, tapi mokcik suka sebab bau dia lagi menyelerakan hehehe...